Genel Yorum no26'nın Türkiye'de Yaygınlaştırılması
Araştırmanın Adı: Nüfus Aktiviteleri için Mali Kaynak Araştırması
Yıl: 2011,2013
Fon Veren Kuruluş: Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Hollanda Disiplinlerarası Demografi Enstitüsü
Sağlık Programı ve İnsan Hakları Programı
Proje aktiviteleri sekiz ülke (Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Hollanda, İspanya, Polonya, Slovakya, Türkiye) iki yıl süresince devam etmiştir. Anneden anneye öğrenim ve eğitim metodolojisini öğrenmek- Kadından Kadına Öğrenim Uluslararası Akademisi-Akran öğrenimi sürecini izlemek, başka ülkelerdeki “Anne Merkezleri”nin kuruluş, işleyiş ve toplumsal fonksiyonlarını yerinde görerek benzer bir merkezin ülkemizde kurulabilirliği konusunda çalışmalar yapılmıştır.
En iyi ve başarılı 4 Grundtvig projesinden biri olarak seçilen “Anne Merkezlerinde ürütülen Anneden Anneye Öğrenim Projesi” İsveç’te yapılan uluslararası Grundtvig toplantısına davet edilmiş ve diğer projeler arasında birincilik kazanmıştır.
Uluslararası Çocuk Merkezi, UNFPA Merkez Ofisi, New York tarafından Mart 2018'de ‘Erkek çocuk seçimi ve kız çocuklarının değersizleştirmesini önlemek için Küresel Program” uygulamasını desteklemek için Bölgeler arası Mekanizma olarak seçilmiştir. UÇM UNFPA Merkez Ofisi yanısıra iki Bölgesel Ofis; UNFPA Asya Pasifik Bölgesel Ofis ve Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ofisi ile birlikte 6 ülkede program yürütülmüştür. Küresel Programın amaçları: i) mevcut bilgi tabanını genişletmek; ii) konuyu ele alan politika ve programları uygulamak ve izlemek için ulusal ve bölgesel kapasiteyi güçlendirmek; ve iii) ulusal kapasiteyi ve güney-güney işbirliğini güçlendirmek için bölgeler arası bir mekanizma kurmakdır.
Program ülkeleri olan Azerbeycan, Gürcistan, Ermenistan, Nepal, Bangladeşh ve VietNam’da eğitimler, araştırmalar, savunuculuk faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
UÇM’nin sekiz üniversite ile işbirliğinde 2007 yılında yaptığı üniversite birinci sınıf öğrencilerinin adolesan dönemi konusundaki bilgi ve yaşam tarzlarının belirlenmesi araştırmasının izlemi ve bilgi düzeyindeki değişimlerin izlenmesi amacıyla ikinci, yeni bir araştırma ileynı grup öğrencilerin, 4 yıl sonraki bilgi/yaşam tarzlarının incelendiği bu araştırmanın sonuçları yayınlanmıştır.
Araştırmaya katılmış olan üniversiteler: Dokuz Eylül Eniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi