Devam Ediyor

Çocuk Sağlığı Programı

SAĞLIK

Sağlık, sadece hastalık ve sakatlıkların olmaması değil, fiziksel, mental ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Ulaşılabilir en yüksek sağlık standardı ise ırk, din, politik inanç, ekonomik ve sosyal farklılık gözetmeksizin tüm insanların en temel hakkıdır.

En yüksek sağlık standardına ulaşma hakkı en temel insan hakkıdır. İnsan hakları uygulamalarının, özellikle yaşam hakkının temelidir. Beslenme,barınma, çalışma, temel eğitim, ayırımcılık yapmama, eşitlik ve hastalıkladan korunma ve insan onuruna saygıya dayanır. Aynı zamanda, mahremiyet ve aile yaşamı hakkı, bilgiye ulaşılabilirlik ve derneklerin, meclislerin ve toplumsal hareketlerin bağımsızlıkğı ile ilişkilidir.

Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi madde 12 paragraf 1 ile garanti altına alınmış olmasına rağmen içsel veya dışsal pek çok faktör sağlık hakkını engellemektedir.

Sağlıksızlık kötü yaşam koşullarının hem sonucu hem de nedenidir. Bu,  sağlıksız ve kirli çevre, güvenli olmayan içme suyu ve yetersiz beslenmenin doğrudan bir sonucudur.

Nüfusun belirli grupları diğerlerine göre daha fazla risk altındadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, sağlık hizmetlerine erişim yetersizliği nedeniyle  özellikle kadın ve kızlar, etkilenmektedir.

 Sağlık hakkı genel ekonomik durumdan ve devletlerin ekonomik gelişmelerinden doğrudan etkilenmektedir. Bölgelerarası ve kırsal-kentsel farklılıklardan da etkilenmektedir.

Sağlık hakkı doğal ve insan-kaynaklı afetlerden de etkilenelibir. Ek olarak ticari ve finansal anlaşmalar da sağlık hakkı üzerinde olumsuz etki edebilir. Bu bağlamda, sadece devletler değil üçüncü partilerin de sağlık hakkının tam olarak uygulanması önündeki engelleri kaldırmada sorumluluğu bulunmkatadır. Nitelikli sağlık personeli topluma yönelik sağlık hizmetlerinin etkililiğini artıracaktır.

Sağlık ile ilgili olarak,Devletler, örneğin, mevzuat veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan sağlık hizmetlerine eşit erişim sağlanması diğer tedbirleri benimsemelidir. Ayrıca, toplumdaki diğer aktörlerin de - bireyler, hükümetlerarası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, sağlık profesyonelleri ve iş dünyası- insan haklarının geliştirilmesi ve korunmasında sorumlulukları vardır.

Hükümetler ve sağlık profesyonelleri ayrımcı olmayan bir şekilde tüm çocuk ve ergenlerin tedavilerini gerçekleştirmelidir.Bu genellikle çocuklar ve genç kızlar ile adolesan kızlar gibi sağlık dahil birçok hizmete erişemeyen özel grupların ihtiyaçlarına ve haklarına dikkat etmelidir anlamına gelir.Daha spesifik olarak, kız çocuklarının yeterli beslenme, güvenli çevre, fiziksel ve ruhsal sağlık hizmetlerine  eşit erişimi sağlanmalıdır. Erken evlilik gibi çoğunlukla kızların sağlığını etkileyen zararlı geleneksel uygulamalar, ve erkek tercihli besleme ve bakım ortadan kaldırmak için uygun önlemler alınmalıdır.

 

ÇOCUK SAĞLIĞI

 

Çocukların gelişimi, psikososyal ve biyolojik faktörler ve genetik mirastan etkilenir. Yoksulluk ve ona eşlik eden sorunlar önemli risk faktörleridir. Yaşamsal gelişim için yaşamın ilk birkaç yıl özellikle önemlidir. Bu dönemde beyin ve beyindeki iletim sistemi hızla gelişir. Bu gelişim farklı zamanlarda ve birbirini tamamlayacak şekilde sürer ve beyinin yapısal ve fonksiyonel kapasitesini etkiler.

 

Çocuklar, fiziksel ve zihinsel gelişimilerinin aşamaları ile ilişkili olan ve kendilerini yetersiz beslenme ve bulaşıcı hastalıklar ile  ergenlik döneminde  cinsel sağlık üreme sağlığı ve ruh sağlığı sorunları gibi özellikle onları savunmasız kılan sağlık sorunları ile karşı karşıyadırlar.

Bebeklik ve erken çocukluk döneminde yeterli beslenme çocuğun tüm fonksiyonlarının gelişmesi için temeldir. Doğumdan itibaren ilk iki yıl optimal büyüme, sağlık ve davranışsal gelişim için kritik dönemdir.

Çocukluk çağı ölümlerinin çoğu, akut solunum yolu enfeksiyonları, ishalli hastalıklar, kızamık, sıtma ve beslenme bozuklukları gibi birkaç nedenle gerçekleşmektedir. Bu bağlamda, Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi ve Uluslararası Çocuk Haklarına dair Sözleşme Devletlerin bebek ve çocuk ölümlerinin azaltılması ve hastalıklar ile beslenme bozuklukları ile mücadele etme yükümlülüğünü vurgulamaktadır.

Aşılar:

Aşılar çocuk sağlığını ve yaşam süresini en çok etkileyen faktördür. Ucuz, etkili ve uygulanması kolaydır.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı, boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, hepatit B ve H. influenza tip B’ye bağlı hastalıkları kontrol altına almak ve ortadan kaldırmak amacı ile, hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmalarından önce ulaşıp, bağışıklanmalarını sağlamak için yapılan aşılama hizmetlerini içerir. Bağışıklama hizmetleri; koruyucu sağlık hizmetleri içinde lokomotif işlevi görebilecek hizmetlerdendir. Bu durum, özellikle risk yaklaşımı gereği öncelikli hizmet alması gereken çocuk ve annelere aile planlaması, beslenme gibi diğer koruyucu sağlık hizmetlerinin sunulması olanağını verir.

Dünya Sağlık Örgütü İşbirliği Merkezi olarak amacımız, bu maliyet etkili yaklaşım konusunda ülkemizde, Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu, Kafkaslar ve Balkan ülkelerine yönelik olarak orta düzey bağışıklama program yöneticilerinin program yönetimi konusunda bilgi ve becerilerini arttırmak, toplumda aşılama oranlarının yükselmesini sağlamak üzere savunuculuk faaliyetlerini yürütmek ve yeni geliştirilen aşılar konusunda hem sağlık profesyonellerini, hem de halkı bilgilendirmektir.

Uluslararası Çocuk Merkezi’i Dünya Sağlık Örgütü’nün Aşı Tanıtımı, Savunuculuğu ve Eğitimi konusunda İşbirliği Merkezi olarak, bu etkili yaklaşım konusunda Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu, Kafkaslar ve Balkan ülkelerine yönelik orta düzey bağışıklama program yöneticilerine beceri dayalı program yönetimi eğitimi düzenlemektedir.

 

 

 

 

 

 

ÇOCUK SAĞLIĞI PROGRAMI

1999-2020 tarihleri arasında Çocuk Sağlığı Programı amaçlarına uygun olarak gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası program, proje , araştırmalar , eğitimler, önemli toplantılar tarih sıralamasına göre özetlenmiştir.

PROJE, PROGRAM VE ARAŞTIRMALAR

 

Projenin Adı: Erken Çocukluk Dönemi için Çocuk Hakları Göstergeleri Projesi

Yıl:  2007-2011        

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar: BM Çocuk Hakları Komitesi, UNICEF, WHO, Bernard van Leer Vakfı, Aga Khan Vakfı, British Columbia Üniversitesi (Human Early Learning Partnership - HELP), Erken Çocukluk Gelişimi ve Bakımı Danışma Grubu (Consultative Group on ECCD)

Özet: Erken Çocukluk Dönemi için Çocuk Hakları Göstergeleri Projesi Uluslararası Çocuk Merkezi, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından sürdürülen erken çocukluk dönemi çocuk hakları göstergeleri konusundaki çalışmalara teknik düzeyde katkıda bulunmuştur.

Ülkemizde Erken Çocukluk Gelişimine İlişkin Yapılan Çalışmaların Derlenmesi (2000-2007) yayınlanmıştır. ( M. Bertan, D. Haznedaroğlu, P. Kohn, K. Yurdakök, B. D.Güçiz; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2009;52:1-8. CRC General Comments 7 Indicators Framework: A Tool for Monitoring the Implementation of Child Rights in Early Childhood, Z. Vaghri; A. Arkadaş; S. Kruse; C. Hertzman, Journal of Human Rights, 10:2, 178-188.).

Yeni Doğan ve Erken Çocukluk Gelişimi el kitabının elektronik versiyonunun hazırlanarak taraf devletlerin Çocuk Hakları Komitesi’ne her beş senede bir düzenli verdikleri ülke raporlarında erken çocukla ilgili daha fazla bilgi verebilmelerini amaçlamaktadır. Erken Çocukluk Dönemi için Çocuk Hakları Göstergeleri El Kitabı 2009 yılında tamamlanmış ve daha sonra pilot çalışmaları Tanzanya pilot projesi ile devam etmiştir. Tanzanya pilot çalışması 2010 yılında sona ermiş ve bu çalışma sonucunda hazırlanan bir makale Journal of Human Rights’da Mayıs 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Proje 2011 yılında Şili’de yürütülen pilot çalışması ile devam ederken, El Kitabı’nin ilk versiyonu UNICEF tarafından yayınlanmıştır. 11-12 Mart 2011 tarihlerinde UNICEF tarafından düzenlenen toplantıda, Erken Çocukluk Gelişimi Uluslararası toplantısında, Erken Çocukluk Dönemi için Çocuk Hakları Göstergeleri sunulmuştur. UÇM, UNESCO tarafından sürdürülen, “Herkes için Eğitim” Programı kapsamında, Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitim Hedefleri Göstergeleri Grubunun çalışmalarına davet edilmiştir. Çalışma kapsamında yasal koruma göstergeleri geliştirilmiş ve UNESCO tarafından gerçekleştirilecek proje için Türkiye pilot ülke olarak seçilmiştir. Temmuz 2011 tarihinde İnsan Hakları Dergisi (Journal of Human Rights) erken çocukluk dönemi göstergeleri konusunda bir makale yayınlamıştır. Ayrıca UNICEF ve Yale Üniversitesi, hazırlanan göstergeleri, işbirliği içinde oluşturdukları yeni kitaba bir bölüm olarak eklemişlerdir. 8 Nisan 2011 tarihinde Gelişimsel Pediatri Kongresi’nde Erken Çocukluk Dönemi Göstergeleri konusunda bir poster sunulmuştur.

 

 

 

 

Projenin Adı: Sağlık Çalışanları için Çocuk Hakları Eğitimi İnsiyatifi

Yıl:  2006-                

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar: Profesyoneller için Çocuk Hakları Eğitimi Uluslararası Girişimi (CRED-PRO)

Özet: UÇM ve Profesyoneller için Çocuk Hakları Eğitimi İnisiyatifi (CRED-PRO) 2006-2009 yılları arasında, çocuğun sağlık hakkı durumu ile ilgili olarak bilgi ve deneyim alışverişi yapılması için, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Güney Doğu Avrupa Bölgesinde sekiz ülkede çalışmalar yapmıştır. UÇM ve CRED-PRO sürdürülebilir stratejiler belirlemek ve Çocuk Hakları ve Çocuk Sağlığı Programını kullanarak sağlık profesyonellerini eğitmek için bölgede Türkiye’den başlanılarak tek ülke üzerine yoğunlaştırmaya karar vermişlerdir. Bu nedenle Uluslararası Çocuk Hakları ve Çocuk Sağlığı Programı Türkçe’ye uyarlanmış, UÇM ilgili ulusal ortakları programın adaptasyon sürecine katılmaları için bir toplantıya davet etmiştir. Türkiye Milli Pediatri Derneği, Sosyal Pediatri Derneği ve Türkiye Hemşireler Derneği UÇM’ye katılarak ‘CRED-PRO Sağlık Türkiye’ inisiyatifini oluşturmuşlardır. Bu inisiyatif 2013 yılının ikinci yarısında eğitimlere tekrar başlamak için mali kaynak sağlama araştırması yapacaktır. 9-12 Eylül 2012 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Uluslararası Derneği (ISPCAN, International Society for Prevention of Child Abuse and Neglect) kongresinde, CRED-PRO Çocuk İstismarının Profesyonellere Çocuk Hakları Eğitimleri Verilerek Önlenmesi ve Güneydoğu Avrupa’da CRED-PRO konulu iki sunum yapmıştır.

UÇM, 2011 yılından bu yana UÇM bu işbirliğinin bir parçası olarak Türkiye’de sağlık çalışanlarının çocuk hakları eğitimi faaliyetlerini yoğunlaştırmıştır. Türkiye’de Sağlık Çalışanları için Çocuk Hakları Eğitimi (CRED-PRO Sağlık) 2013 yılında sağlık çalışanları için çocuk hakları eğitiminin sürdürülebilirliği açısından bir dönüm noktasını gerçekleştirdi. UNICEF ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında 19 Mayıs’ta gerçekleştirilen dönem ortası değerlendirme toplantısında UÇM Sağlık Programı Sorumlusu Dr. Arzu Köseli’nin çabalarıyla, CRED-PRO Sağlık 2015 yılına kadar UNICEF ile Sağlık Bakanlığı eğitim programında yerini aldı. Sağlık Bakanlığı eğitim programına entegre olan CRED-PRO Sağlık’ın ilk iki eğitimi 4-6 Haziran’da Ankara’da ve 11-13 Aralık’ta İzmir’de gerçekleşmiştir.

 

Projenin Adı: ‘İmmunizasyon Programları Sağlık Hizmetleri Çalışanlarının Eğitimi için Kademeli (Cascade) Stratejinin Değerlendirilmesi için Analitik Literatür Taraması’

Yıl:  2012                 

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar: DSÖ Genel Merkezi

Özet: Eğitim Metodolojileri konulu Uzman Danışma Kurulu Toplantısı DSÖ aşı programları alanında sağlık çalışanlarının ve yöneticilerinin hizmet-içi eğitim kalitesini arttırmak için çalışmaktadır. Eğitim kalitesinin arttırılması sürecine katkıda bulunmak üzere ‘İmmunizasyon Programları Sağlık Hizmetleri Çalışanlarının Eğitimi için Kademeli (Cascade) Stratejinin Değerlendirilmesi için Analitik Literatür Taraması’ çalışması pediatri ve halk sağlığı uzmanı olan Prof. Zafer Öztek tarafından yürütülmüş ve rapor yazılmıştır. Bu bağlamda, DSÖ Genel Merkezi ve UÇM’nin işbirliğinde Eğitim Metodolojileri konulu bir Uzman Danışma Kurulu toplantısı organize edilmiştir. Bu toplantının gündemini özellikle kademeli eğitim ve eğitim kalitesinin gelecekte nasıl yükseltileceği oluşturmuştur. Bu toplantı 19-20 Kasım 2012 tarihlerinde UÇM’nde gerçekleştirilmiştir.İki gün süren toplantının açılışı DSÖ Ülke Temsilcisi Dr. Maria Cristina Profili tarafından yapılmıştır. Toplantıya uluslararası ve ulusal düzeyde tanınmış 20 uzman ve akademisyen katılmıştır.

 

Projenin Adı:     Eğitimde Yeni Stratejiler      

Yıl:  2012                 

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar: DSÖ Genel Merkezi

Özet: Dünya Sağlık Örgütü sağlık hizmetleri çalışanları ve yöneticilerinin eğitim kalitesini arttırmak amacıyla “eğitimde yeni stratejiler” konulu bir çalışma yapmasını ve bir uluslararası eksper katılımı ile bir yönerge çıkarılmasını UÇM’den istedi. DSÖ aşı programları ile sağlık hizmetleri çalışanları ve yöneticilerinin hizmet-içi eğitim kalitesini arttırmak için çalışmaktadır. Bu bağlamda, DSÖ Genel Merkezi ve UÇM’nin işbirliğinde “Eğitim Metodolojileri” konulu Uzman Danışma Kurulu toplantısı organize edilmiştir. Bu toplantının gündemini özellikle kademeli eğitim ve eğitim kalitesinin gelecekte nasıl arttırılacağı konusu oluşturmuştur. Uzman Danışma Kurulu toplantısı 19-20 Kasım 2012 tarihlerinde UÇM’nde uluslararası ve ulusal düzeyde tanınmış 20 uzman ve akademisyenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda, Eğitim Master Protokolu ve Eğitici El Kitabı’nın UÇM tarafından hazırlanması için tavsiye kararı alınmıştır. Prof. Dr. Zafer Öztek, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Prof. Angela Kydd, University of West Scotland, danışmanlığında, UÇM tarafından özellikle gelişmekte olan ülkelerde “kademeli geliştirilmiş eğitim” (cascade plus training) stratejisi kullanılarak özellikle yeni aşıların eğitimini sağlamak üzere bir protokol ve eğitici el kitabı hazırlanmıştır.

 

Projenin Adı: Kardeş Okul Projesi

Yıl:  2012-                

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar: Köy İlköğretim Okulları

Özet: UÇM, Türkiye’nin her yerinden her yıl yüzlerce bilgi ve belge desteği isteği almaktadır. 2012 yılının Mayıs ayında Güneydoğu’daki küçük bir köy okulu olan Yamaçlar İlköğretim Okulu’ndan okullarına destek talebi geldi; okul müdürünün, desteğin yanısıra bizimle bir ortaklık talebi de vardı. UÇM artık en dezavantajlı grubun hak ve ihtiyaçlarına dikkat çekme savunuculuğunun bir parçası olarak bu okul ile temas halindedir. UÇM kardeş okul olarak benimsediği Yamaçlar Köyü İlköğretim Okuluna ilk önce kütüphanelerini oluşturmaları için eğitici ve öğretici kitaplar gönderdi. 2012 – 2013 eğitim yılı başlar başlamaz da küçük öğrenci kardeşlerimize destek için kırtasiye malzemeleri ve sağlık setleri ulaştırdı. Kardeş okulumuz Diyarbakır, Ergani’ye bağlı Yamaçlar köyünde bulunmaktadır. Burada kış şartları zor olup çetin geçtiğinden UÇM’nde çalışan arkadaşlarımızın ve gönüllülerimizin ördüğü bere, şal ve eldivenleri, ve diğer giyecek malzemelerini (mont, bot v.b.) kendilerine ulaştırdık. Kardeş okulumuza yönelik çalışmalarımız halen öğrencilere ve ailelerine çocuk hakları eğitimleri verilmesi ile artarak devam etmektedir.  UÇM ayrıca öğrenciler ve köy halkı ile beraber çalışarak okul ve köy yönetimine çocukların etkin katılımının sağlanmasına çalışmaktadır.

 

Projenin Adı: Zihinsel Engelli Çocuklar için Müzik Terapisi

Yıl:  2012-2014        

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar: Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV)

Özet: UÇM, Çankaya Rotari Klübü ve Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi tarafından desteklenen ve Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) işbirliğinde yürütülen ‘Zihinsel Engelli Çocuklara Müzik Eğitimi Verilmesi Projesi’ne destek amacıyla 16 Ekim Salı akşamı Bilkent Konser Salonu’nda bir konser düzenlenmiştir. Bu konserde ünlü keman virtüözümüz Suna Kan ve piyanist Cana Gürmen Mozart, Beethoven, Falla, Dvorak ve Saygun’un eserlerini icra etmişlerdir. Çankaya Rotari Klübü tarafından organize edilen bu resitalden elde edilen gelirin tamamı aşamalı olarak üç yıllık bölümlerden oluşan ‘Zihinsel Engelli Çocuklara Müzik Eğitimi Verilmesi Projesi’nde kullanılacaktır. Bu proje kapsamında seçilecek çocuklara müzik eğitimi verilmesi, öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesi, bu yolla özgüven kazanarak toplumla bütünleşmelerinin sağlanması hedeflenmektedir. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde yarı zamanlı müzik eğitimi kapsamında, ilk aşamada 6-14 yaş grubundan 15 öğrenciden oluşan bir gruba Orf çalgıları kullanılarak müzik eğitimi verilmeye başlanmıştır.

Bu proje kapsamında seçilen çocuklara müzik eğitimi verilmesi, öğrencilerin el-kol koordinasyonunun geliştirilmesi, bu yolla özgüven kazanarak toplumla bütünleşmelerinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu amaçla Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde yarı zamanlı müzik eğitimi kapsamında 6-14 yaş grubu 15 öğrenciden oluşan bir müzik sınıfı oluşturulmuş ve 2012 yılından bu yana yıl boyunca eğitim alması sağlanmıştır. Bu Müzik sınıfı 2012-2013 yılı ve 2013-2014 yılı faaliyetlerinin kapanışı nedeniyle 5 Mayıs 2013 ve 18 Mayıs 2014 tarihlerinde Orff-Schulwerk ekolünden oluşturulmuş bir konser vermiştir. Bilkent Üniversitesi Konser Salonunda verilen bu konserlerde, çocuklar; ailelerinden, bu etkinliği iki yıldan beri finansal yönden destekleyen Çankaya Rotary Kulübü temsilcilerinden, Bilkent ve UÇM çalışanlarından, Bilkent Üniversitesi öğrencilerinden ve halktan oluşan seyircilere performanslarını sergilediler.

 

Projenin Adı: Çocuk Gelinler Posterleri ve Kartpostalları

Yıl:                           

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar:

Özet: UÇM’nin ‘Çocuk Gelinler’ kampanyası faaliyetleri kapsamında Bilkent Üniversitesi, Grafik Tasarım Bölümü öğrencileri tarafından tasarlanan posterler kartpostal olarak bastırılmıştır. Bu kartpostallar kamu kurumlarına, STK’lara ve bireylere dağıtılarak kamuoyunda farkındalığın arttırılmasına ve verilen mesajın Türkiye çapında duyulmasına yardımcı olmuştur.

 

Projenin Adı: Üniversite Öğrencileri Staj ve Gönüllü çalışmaları

Özet:

UÇM 2005 yılından bu yana staj ve gönüllülük esasına dayalı üniversite öğrencilerine, bilhassa Bilkent Üniversitesi öğrencilerine yönelik bir program yürütmektedir. Bu stajyerler ve gönüllüler İnsan Hakları programımıza büyük katkı ve destek sağlamışlardır.

2012 yılında gönüllüler ve stajyerler, çocuk gelinler konusundaki faaliyetlerimize katkı sağlamış ya da dışarda bir faaliyet düzenlemişlerdir. Bilkent Üniversitesi bahar şenliklerinde UÇM, üniversite öğrencilerinin çocuk gelinler konusunda farkındalığını arttırmak için bir stand kurmuştur. A n k a r a TAV E s e n b o ğ a Havalimanı’nda stajlarını yapmakta olan UÇM gönüllüleri, çocuk gelinler konulu bir serginin burada sergilenmesi konusunda girişimde bulundular. 2012 yılında Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan Çocuk Gelinler konulu posterler 22 Kasım- 22 Aralık 2012 tarihleri arasında yer alan serginin temel unsurları olarak paylaşıldı.

2012 Şubat-Haziran ayları arasında Belçika’dan ERASMUS programı çerçevesinde Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü’ne gelen bir öğrencinin stajını UÇM’de yapması sağlanmıştır. Bu öğrenci UÇM’de hem UÇM ekibinin bir üyesi olarak çalışmış, hem eğitimine devam etmiş, hem de ‘Türkiye’de Çocuk Gelinler’ hakkında bir araştırma yapmıştır.

 

Projenin Adı: Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları için Sürekli Pediatri Eğitimi         

Yıl:  2012-                

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar:

Özet: UÇM, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve özel sektör işbirliğinde başlattığı “Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları için Sürekli Pediatri Eğitimi” programını 2012 yılından bu yana sürdürmektedir.   Programın teması “Bebek ve Çocuk Beslenmesi, Bağışıklama, Ateş ve Çocuk İstismarı” olarak belirlenmiştir. Birer günlük seminerler ile toplam 33 ilde ……. aile sağlığı merkezi çalışanına ulaşılmıştır.

 

Projenin Adı:     Avrupa Bağışıklama Haftası

Yıl:      2012-            

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar:

Özet: Bilkent Üniversitesi Kütüphane Müdürlüğünün desteği ile 22-27 Nisan 2013 tarihlerinde bir hafta süreyle üniversite çalışanlarının ve öğrencilerinin bu konuda farkındalığının arttırılması amacıyla bağışıklama hakkında bilgi ve materyalinin Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi girişinde sergilenmesini sağlamıştır. Hafta boyunca kütüphane 20.276 kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Ayrıca, Ankara’da, birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline yönelik Bağışıklama konulu bir Konferans düzenlenmiştir.

Ulusal Bağışıklama Danışma Kurulu üyesi tarafından verilen konferansa toplam 163 sağlık çalışanı katılmıştır. Uluslararası Çocuk Merkezi (DSÖ İşbirliği Merkezi), Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi, Bilkent Genetik Topluluğu ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri desteği ile 2014 yılı Avrupa Aşı Haftası boyunca üniversite çalışanlarının ve öğrencilerinin bu konuda farkındalığının artırılması amacıyla bilgilendirici broşürler (Tetanos ve HPV aşıları) ve posterler hazırlamıştır. Hazırlanan posterler Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezine asılmış, Tetanos ve HPV aşıları broşürleri Bilkent Üniversitesi çalışanlarına ve öğrencilerine dağıtılmıştır. Ayrıca, Mardin’de, birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline yönelik Bağışıklama konulu bir Konferans düzenlenmiştir. Ulusal Bağışıklama Danışma Kurulu üyesi Yrd. Doç. Sevtap Güney tarafından verilen konferansa toplam 282 sağlık çalışanı katılmıştır.

UÇM’NİN KÜRESEL ve BÖLGESEL ETKİNLİKLERİ

 

Projenin Adı:     Azerbaycan’da Aşı Eğitimi

Yıl:  15 Kasım 2014 

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar: Azerbaycan Sağlık Bakanlığı

Özet: aşılama kliniklerinin rutin uygulamalarda karşılaştığı sorunlara ışık tutmak için bu bir günlük çalıştay organize edilmiştir. Azerbaycan Sağlık Bakanlığı ve Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM) Bakü Ofisinin koordinasyonunda tarihinde gerçekleştirilen ve 32 çocuk hekiminin katıldığı bu çalıştayda ele alınan başlıca konular; hasta kabulü ve taraması, aşıların uygulanması, aşı yönetimi, dökümantasyon, bozuk aşı yönetimi ve raporlama, Bakü’de çalışan hekimler için kaynaklar olmuştur. Dr. Nasip Gulayev (Kıdemli Çocuk Hekimi, Sağlık Bakanlığı Danışmanı, Bakü Çocuk Hastanesi Başhekimi) aşıların zamanında yapılmasının önemine ve çocukların önlenebilir hastalıklara karşı korunması için kaçırılan fırsatların en aza indirgenmesine ve aşılama programlarının başarısında çocuk hekimlerinin rolüne vurgu yapmıştır. Bu çalıştay’da aşılama kliniklerinin rutin uygulamalardaki hasta kabulü ve taraması ile tavsiye edilen uygulama standartları arasındaki bilgi eksikliği konusunu Yard. Doç. Dr. Sevtap Güney (Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Antalya – Türkiye) katılımcılara anlatmıştır. Aşılama hakkında soruları veya kaygıları bulunan ebeveynler ile iletişim stratejisi konusu Prof. Selda Bülbül (Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hekimliği Bölümü, Kırıkkale-Turkey) tarafından ele alınmıştır. Aşının uygulanması, aşıların depolanması ve dağıtımı, çalışanların intibakının ve geliştirilmesinin önemi gibi genel aşılama uygulamalarına ilişkin hatalar Dr. Guljan Dönmez (İl Sağlık Müdürlüğü, Manisa-Turkey) ve Dr. Arzu Köseli (Kıdemli uzman, UÇM, Ankara -Turkiye) tarafından anlatılmıştır.

 

Projenin Adı:     implement Cascade+ Approach for strengthening the in-service trainings of field level vaccinators on immunization AZE

Yıl:                           

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar:

Özet: As agreed with Azerbaijan Ministry of Health Public Health and Reforms Center (İSİM) in 2014, in order to implement Cascade+ Approach for strengthening the in-service trainings of field level vaccinators on immunization two missions were realized in 2015. In September 2015, Development and implementation of the "Cascade+" approach in the teaching process was developed and implemented and the supporting materials for teachers were finalised. The joint work with the working group gave an opportunity to finalize and improve the teaching process on immunization module. In collaboration with the working group didactic materials for all themes on Immunization module for trainers (Facilitator Guides) for thematic course and baza course were developed. The necessary additional materials to be developed were identified. Also through holding one day workshop for the working group the task distribution and preparations of ToT workshops were completed. Besides Facilitators Guides, a tool for supervision of trainings was also drafted. Between 18.10.2015-30.10.2015, two rounds of training for trainers for teachers of medical colleges on work with didactic material of the immunization module for basic and thematic courses of postgraduate training were conducted. The developed didactic materials on conduction of immunization module training as well as teach the trainers on the use of "Cascade+" teaching approach were presented. Through providing two five-days training, 50 teachers of medical colleges were trained as trainers. Additionally, 4 trainers were trained and coached as master trainers and awareness was created for 2 supervisors. At the end of mission, a Facilitator guideline for Thematic Course and the Facilitator Guide for Baza Course were finalized. The developed M&E tool was tested.

Projenin Adı: Tajikistan Sağlık Çalışanlarına Eğitici Video Materyallerinin Hazılanması

Yıl:  2019

Fon veren Kuruluş: Dünya Sağlık Örgütü

Özet: Proje kapsamında Tajikistan Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü Ülke Ofisi işbirliğinde eğitici videolar için aşağıdaki senaryolar hazırlanmıştır. İngilizce hazırlanan senaryolar onaylandıktan sonra DSÖ Ülke Ofisi tarafından Rusça’ya tercüme edilmiştir.

  1. Aşıların hazırlanması ve uygulanması
  2. Shake - test
  3. Aşıların taşınması, soğuk zincir uygulamaları
  4. Fridge-Tag kullanılması

Senaryoların video ve fotoğraf çekimleri Dushanbe Devlet Hastanesinde gerçekleştilmiştir. Bu görsel materyallerde gerekli kısaltmalar, düzeltmeler yapıldıktan sonra, bilgilendirici yazılı mesajlar eklenerek hazırlanan eğitici video Tajikistan Sağlık Bakanlığı’na teslim edilmiştir.

 

 

Programın Adı: ICD-11 Revizyonu: Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması 11. Revizyonu Hazırlık Çalışması

Yıl: 2011

Fon veren Kuruluş: DSÖ

Özet: ICD-Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması, sağlık ve sağlık hizmetlerini ölçmek için oluşturulmuş uluslararası bir standarttır. ICD; ayrıca hastalıklar, yaralanmalar, sağlıkla ilgili durumları ve dış nedenleri sınıflandırmak ve raporlamak için kullanılan uluslararası bir standarttır. Bu standart, morbidite ve mortaliteyi izlemek için ortak bir dil sağlar. DSÖ tarafından 1990 yılından beri kullanılan ICD 10. revizyonundan sonra 11. revizyonunun hazırlık çalışmalarına başlanılmasının sebebi; yeni ortaya çıkan hastalıklar ve hastalıkların tanısında elde edilen gelişmeler ile yeni tıbbi bilgiler ışığında daha sağlam bir standart oluşturmaktır. Bu amaçla, DSÖ (Cenevre) ve UÇM işbirliğinde 28 Şubat -1 Mart 2011 tarihleri arasında, Amerikan Pediatri Akademisi temsilcileri ve ICD Program Direktörünün önderliğinde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, araştırmacılar ve akademisyenlerin katılımı ile düzenlenen toplantıda, 11. revizyon süreci ve çocuk sağlığı üzerine yapılması gereken değişiklikler tartışılıp, çeşitli akademik kurumlar arasında iş bölümü yapılmıştır. (http://www.who.int/classifications/icd/revision/en/ index.html)

 

Programın Adı: Sağlığın Sosyal Belirleyicileri-Avrupa Bölgesinde Sağlıkta Eşitsizlikler (Social Determinants of Health- European Health Divide) Raporu

Yıl: 2011

Fon veren Kuruluş:

Özet: Michael Marmot başkanlığında çalışan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Çalışma Grubunun devamlı komisyon üyesidir. 2012 Eylül’de yayınlanacak raporu ve çalışmalara teknik düzeyde katkıda bulunmaktadır. (http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_ file/0003/124464/E94370.pdf)

 

Programın Adı: Sağlık Araştırmaları Komisyonu (European Health Research Committee):

Yıl: 2011-

Fon veren Kuruluş:

Özet: UÇM, DSÖ Avrupa Bölgesi Sağlık Araştırmaları Komisyonu üyesidir. Sağlık Araştırmaları Avrupa Danışma Komitesi (EACHR) Toplantıları Dernek Başkanımız Prof. Dr. Tomris Türmen 2-3 Mayıs 2013 tarihlerinde Kopenhag’da gerçekleştirilen toplantıda Sağlık Araştırmaları Avrupa Danışma Komitesi’nin (EACHR) Başkanlığına seçilmiştir. EACHR’nin kilit görevleri; Avrupa’daki sağlık araştırmalarını gözden geçirmek, boşlukları ve kaçırılan fırsatları bulmak ve politika hazırlarken bunları dikkate almaktır. Kıdemli akademisyenlerden ve araştırmacılardan oluşan EACHR, DSÖ Avrupa Bölge Direktör’üne DSÖ Avrupa bölgesindeki araştırmalar için stratejik yön hakkında tavsiyelerde bulunmaktadır. Bu toplantıda EACHR hedeflerini yeniden tanımlayarak, aşağıdaki alanlara daha yakın odaklanmayı kabul ederek 2013-2014 için çalışma planını oluşturmuştur; • Bazı DSÖ/Avrupa programlarının ve önceliklerinin bilimsel esaslarının gözden geçirilmesi • Öncelikli halk sağlığı sorunlarındaki yeni araştırma bulgularına tavsiyeler, ve bu sorunlara değinmek için etkili stratejiler ve politikalar oluşturulması • Araştırma kurumları ve donörler arasında kolaylaştırıcı diyalog ve etkileşim ile bilgi alışverişi sağlamak ve bulaşıcı olmayan hastalıklar gibi öncelikli alanlardaki kanıt boşluklarına değinilmesi • Ulusal ve bölgesel düzeyde, özellikle bölgenin doğu kısmında, araştırma için potansiyelin ve kapasitenin geliştirilmesinin desteklenmesi. Toplantı’da Başkanımız şu yorumu yapmıştır. “Bu yıl ve gelecek yıl için çalışma planının ve hedeflerin belirlenmesi Komite’ye yeni bir soluk getirmiştir. Dikkatimiz, uzmanlıklarımızın gerçekten değer katabileceği ve araştırma yatırımlarının yapılması gereken alanlara odaklanmıştır” Prof. Dr. Tomris Türmen’in başkanlık ettiği DSÖ Avrupa Bölge Ofisinde gerçekleştirilen EACHR dördüncü olağan toplantısı 10-11 Aralık 2013 tarihlerinde Kopenhag’da yapılmıştır. Bu toplantının amacı komitenin son toplantısında bir çalışma planı ile kabul edilen aktiviteleri Bölge Direktörü ve üyelerden gelen talepler ile birleştirmektir.

EACHR için kabul edilen çalışma planında ana hatları ile belirlenen eylemlerin uygulanmasının önümüzdeki 1-2 yıl için gözden geçirilmesi; • Avrupa Halk Sağlığı Araştırmasının Geleceği üzerine yazılan bağımsız uzman grubunun raporu dahil olmak üzere, güncel aktiviteler ışığında Avrupa’daki halk sağlığı araştırmalarının gözden geçirilmesi; bu toplantının ana gündemidir; • Halk sağlığının bir çok kilit alanı için araştırma ihtiyaçları ve eksiklikler konusunda yönlendirme sağlanması: 1. Çocukluk döneminde şiddet ve kötü muamele 2. Yaşlanma ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı 3. Bulaşıcı olmayan hastalıklar – araştırmalar nasıl daha yanıt verici olabilir? • Avrupa’da araştırma kapasitesinin haritalandırılması için yapılan uygulamaların gelişiminin gözden geçirilmesi • EURO bölgesinde yakın zamanda başlatılan Politika Ağı için Kanıtlar (EVIPNet) oluşumu ile EACHR üyeleri ve aktiviteleri arasında bağlantı kurulması

 

 

 

Programın Adı: Avrupa Temel Sağlık Hizmetleri Forumu (EFPC-The European Forum for Primary Care)

Yıl:

Fon veren Kuruluş:

Özet: Avrupa Temel Sağlık Hizmetleri Forumu (EFPC), Avrupa bölgesinde Temel Sağlık Hizmetlerini güçlendirerek genel nüfusun sağlığını geliştirmeyi, Temel Sağlık Hizmetleri için veri ve kanıt toplayarak üyeleri arasında veri ve bilgi alışverişi sağlamayı amaçlamaktadır. Forum, sağlık hizmetleri, sağlık politikaları, bilgi ve değerlendirme alanlarında bölgesel, ulusal ve uluslararası verileri toplayarak Avrupa’da araştırma, toplantı ve yayınlara destek sağlamaktadır. UÇM Forum’un kurumsal üyesidir. (http://www.euprimarycare.org/)

 

 

 

 

Araştırmanın Adı: Kadına Karşı Şiddet ve Medya: Ulusal Basında Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Haberleri

Yıl: 2012

Özet:  Uluslararası Katılımlı Kadına ve Çocuğa Karşı Şiddet Sempozyumu Türkiye’de sosyal bir sorun olarak kadına yönelik şiddete basın ve medyada kapsamlı olarak yer verilmekte, şiddet mağdurlarının yaşadıkları fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet, sık sık basın haberlerine yansımaktadır. Türkiye’de kadına yönelik şiddetin boyutları ve şiddet türleri konusunda güvenilir verilerin sınırlı olması dolayısıyla, UÇM tarafından yazılı basında yer alan kadına yönelik şiddet ile ilgili bir veri bankası oluşturmaya başlamıştır. Bu bağlamda, günlük tirajları 100.000’in üzerinde olan 9 ulusal gazete günlük olarak taranarak, kadına yönelik şiddet içerikli haberler tespit edilmiştir. UÇM Araştırma Ekibi tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda elde edilen bulgular, 27 Nisan 2012 tarihinde Ankara’da Mutlu Çocuklar Derneği tarafından gerçekleştirilen sempozyumunda ‘Kadına/Çocuğa Karşı Şiddet ve Medya-I’ adlı 4. Oturumda ‘Kadına Karşı Şiddet ve Medya: Ulusal Basında Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Haberleri’ başlığı ile Dr. Arzu Köseli tarafından sunulmuştur.

 

Programın Adı: Entre-Nous Dergisinin Prof. Dr. Tomris Türmen ile Gerçekleştirdiği Röportaj

Özet: Avrupa’da yayınlanan “Entre Nous” dergisinin 78. sayısında 1994 yılında Kahire’de yapılan Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansına (ICPD) katılan ve aralarında Dernek Başkanımız Prof. Dr. Tomris Türmen’in de bulunduğu kişilere “Kahire’de yapılan ICPD Konferansının kendilerine profesyonel ve kişisel olarak ne anlam ifade ettiğini” sormuştur. Dernek Başkanımız bu konuda verdiği röportaj da şunları dedi: “Benim için, heyecan verici bir tecrübeydi. Muhafazakar hükümetlerle, STK’lar ile yapılan müzakerelerdeydim, bunu sanki daha dünmüş gibi hatırlıyorum. Aniden yeni bir paradigmaya sahip olduk, bu cinsellik ya da jinekolojik sorunlar değil, bireyin yaşamının her aşamasını etkileyen yeni bir kavram: üreme sağlığı idi. Bu yüzden üreme sağlığı sorunlarını bilen fakat net olarak ifade edemeyen hepimiz için aydınlatıcı olmuştur. Böylece kadın meseleleri, kadına karşı şiddet ve bu sorunların daha fazla çözümüne yatırım yapma ihtiyacından oluşan bir yelpazeye sahip olduk. Bunun ileriye doğru atılmış büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Bu gezegende yaşayan insanları, isimsiz, yüzleri belli olmayan kitleler halinde değil, bireyler olarak görmeye başladık ve aydınlatılmış bir döneme girdik”.

 

EĞİTİMLER:

DSÖ’nün Aşı Tanıtımı, Savunuculuğu ve Eğitimi konusunda İşbirliği Merkezi olarak gerçekleştirilen eğitim çalışmaları.

 

UÇM’nin Dünya Sağlık Örgütü İşbirliği Merkezi olarak amacı, bu maliyet etkili yaklaşım konusunda ülkemizde, Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu, Kafkaslar ve Balkan ülkelerine yönelik olarak orta düzey bağışıklama program yöneticilerinin program yönetimi konusunda bilgi ve becerilerini arttırmak, toplumda aşılama oranlarının yükselmesini sağlamak üzere savunuculuk faaliyetlerini yürütmek ve yeni geliştirilen aşılar konusunda hem sağlık profesyonellerini, hem de halkı bilgilendirmektir. UÇM, DSÖ’nün Aşı Tanıtımı, Savunuculuğu ve Eğitimi konusunda İşbirliği Merkezi olarak, bu etkili yaklaşım konusunda Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu, Kafkaslar ve Balkan ülkelerine yönelik orta düzey bağışıklama program yöneticilerine beceriye dayalı program yönetimi eğitimi düzenlemektedir.

 

Ulusal Aşı Koordinatörleri için Orta Düzey Aşı Yöneticileri Eğitimi Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çocuk Merkezi bu çalıştayları yılda iki kez düzenlemektedir. Altı günlük eğitimde özellikle:

• Soğuk zincir, aşılar ve güvenli enjeksiyon malzemeleri için lojistik yönetimi

• Bağışıklamayı destekleyici iletişim ve sosyal mobilizasyon

• Atık yönetimi ve aşı güvenliğini izleme

 • Aşı ile önlenebilir hastalıkların sürveyansı

• Bağışıklama hizmetlerinde izleme destekleyici denetim ve değerlendirme

• Bağışıklama hizmet sunumunun her aşamasında performans ölçümü

• Yerel düzeyde mikro plan hazırlama konularında aşılama hizmetleri ile uğraşan her düzeydeki yöneticilerin planlama, izleme ve değerlendirme becerileri kazanması hedeflenmektedir.

Eğitimler Rusça ve İngilizce olarak yürütülmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eğitimin Adı

Tarih

Yer

Katılımcı Sayısı

 

İşbirliği Yapılan Kuruluş(lar)

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

2009-2012

Ankara-Türkiye

152  ulusal program yönetici

Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan,

Bosna Hersek, Belarus, Bulgaristan, Hırvatistan, Gürcistan, Macaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Litvanya, Letonya, Moldova, Makedonya, Montenegro, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Slovakya, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Özbekistan

 

DSÖ Avrupa Bölge Bürosu

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

25-29 Mart 2013

Taşkent - Özbekistan

33

Özbek Sağlık Profesyonelleri

UNICEF Taşkent Ofisi

Özbekistan Sağlık Hizmetleri Bakanlığı

DSÖ Taşkent Ofisi

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

7-11 Ekim 2013 ve 14-18 Ekim 2013

 

Kiev-Ukrayna

55

Ukrayna Sağlık Profesyonelleri

DSÖ Avrupa Bölge Bürosu ve DSÖ Kiev Ofisi

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

10-14 Kasım 2014

Bakü-Azerbaycan

25

Azerbaycan Sağlık Profesyonelleri

DSÖ Avrupa Bölge Bürosu ve DSÖ Bakü Ofisi

 

9-20 Kasım 2015

Kişinev-Moldova

49

Moldova Sağlık Profesyonelleri

DSÖ Avrupa Bölge Bürosu ve DSÖ Kişinev Ofisi

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

7-18 Aralık 2015

Bakü-Azerbaycan

52

Azerbaycan Sağlık Profesyonelleri

DSÖ Avrupa Bölge Bürosu ve DSÖ Bakü Ofisi

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

4-15 Nisan 2016

Kiev- Ukrayna

56

Ukrayna Sağlık Profesyonelleri

DSÖ Avrupa Bölge Bürosu ve DSÖ Kiev Ofisi

Uygulamalı Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

14 Temmuz - 04 Ağustos 2017

Transnistria- Moldova

 

Transnistria bölgesinde çalışan sağlık profesyonelleri

 

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

2-6 Ekim 2017

Kiev-Ukrayna

 

Ukrayna Sağlık Bakanlığı Sağlık Merkezi Yöneticileri

 

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

9-11 Ekim 2017

Kramatorsk-Ukrayna

 

Acil Sağlık Kümesi paydaşları

 

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

11-13 Eylül 2017

Taşkent-Özbekistan

 

Özbek Sağlık Profesyonelleri

 

Uygulamalı Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

14-16 Eylül 2017

Taşkent-Özbekistan

 

Özbek Sağlık Profesyonelleri

 

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

6-17 August 2018

6-8 Ağustos 2018

Duşanbe-Tacikistan

 

Tacikistan sağlık profesyonelleri

 

Uygulamalı Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

9-11 Ağustos 2018

Duşanbe-Tacikistan

 

Tacikistan sağlık profesyonelleri

 

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

17-19 Eylül 2018

Bişkek-Kırgızistan

 

Kırgızistan sağlık profesyonelleri

 

Uygulamalı Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

20-22 Eylül 2018

Bişkek-Kırgızistan

 

Kırgızistan sağlık profesyonelleri

 

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

22-24 Ekim 2018

Taşkent-Özbekistan

 

Özbek Sağlık Profesyonelleri

 

Uygulamalı Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

25-27 Ekim 2018

Taşkent-Özbekistan

 

Özbek Sağlık Profesyonelleri

 

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

 

19-21 Kasım 2018

Erivan-Ermenistan

 

Ermenistan sağlık profesyonelleri

 

Uygulamalı Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

22-24 Kasım 2018

Erivan-Ermenistan

 

Ermenistan sağlık profesyonelleri

 

Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı ve Uygulamalı Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

 

17-26 Haziran 2019

Duşanbe-Tacikistan

 

Tacikistan sağlık profesyonelleri

 

Destekleyici Denetim Eğitimi

2-4 Eylül 2019

Duşanbe-Tacikistan

 

Tacikistan sağlık hizmet denetmenleri

 

Uygulamalı Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı

 

27 Kasım-5 Aralık 2019

Bişkek-Kırgızistan

Osh-Kırgızistan

 

Mezuniyet Sonrası Eğitim Kuruluşları Personeli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eğitimin Adı

Tarih

Yer

Katılımcı Sayısı

 

İşbirliği Yapılan Kuruluş(lar)

Yetişkin Eğitimi Teknikleri ve Eğitici Eğitimi

18-22 Eylül 2017

Taşkent-Özbekistan

 

Mezuniyet Sonrası Eğitim Kuruluşları Personeli

 

Yetişkin Eğitimi Teknikleri ve Eğitici Eğitimi

13-17 Ağustos 2018

Duşanbe-Tacikistan

 

Mezuniyet Sonrası Eğitim Kuruluşları Personeli

 

Yetişkin Eğitimi Teknikleri ve Eğitici Eğitimi

24-28 Eylül 2018

Bişkek-Kırgızistan

 

Mezuniyet Sonrası Eğitim Kuruluşları Personeli

 

Yetişkin Eğitimi Teknikleri ve Eğitici Eğitimi

12-16 Kasım 2018

Erivan-Ermenistan

 

Mezuniyet Sonrası Eğitim Kuruluşları Personeli

 

 

 

 

 

 

 

 

Programın Adı: Orta Düzey Yöneticiler için Bağışıklama Eğitimi Çalıştayı Hazırlık Toplantısı

Yıl: 2009

Fon veren Kuruluş: Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi

Özet: Orta Düzey Yöneticiler için Aşı Eğitici Eğitimi Hazırlık Toplantısı, Kızılcahamam, ANKARA’da gerçekleştirilmiştir.

Orta Düzey Yöneticilerin Aşı Eğitimi için Eğitici Eğitimi amacıyla 5 gün süreli bir program 15 modül eğitimcisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Program sırasında, yetişkin öğrenimi ilkeleri konusunda modül eğitimcileri arasında birliktelik sağlanmış ve modüller ile sunum materyali denenerek gözden geçirilmiş ve  ülkelerinde aşılama programlarında yönetici olarak çalışan profesyonellere yönelik olarak hazırlanan eğitim modüllerine son şekli verilmiştir.

 

Programın Adı: Yetişkin Eğitimi ve Eğitici Eğitimi

Yıl: 2009

Özet: Yetişkin eğitimine özgü bilgi ve becerileri güncellemek, eğitim faaliyetlerinde görev alan UÇM çalışanları arasında standardizasyonu sağlamak amacıyla “Yetişkin Eğitimi ve Eğitici Eğitimi” düzenlenmiştir.

Yetişkin Eğitimi ve Eğitici Eğitimi Kursu, Ankara Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü (AÇSAP) ile işbirliğinde gerçekleştirilen kurs sonunda, programa katılan UÇM çalışanları ve proje elemanları Sağlık Bakanlığı tarafından “eğitici” olarak sertifikalandırılmıştır. Bilgi aktarımı sırasında interaktif yöntemlerden sunum, soru-yanıt, beyin fırtınası, oyunlaştırma, olgu çalışması ve grup çalışması gibi birçok eğitim yöntemi kullanılmıştır. İnteraktif eğitim yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin adımlar oturum planlarında yer almıştır. İnteraktif eğitimin diğer bir özelliği olan ısınma egzersizlerinin kullanılarak olumlu eğitim atmosferinin kurulup, sürdürülmesi eğitim sırasında tartışılan konular olmuştur.

 

Programın Adı: Yöneticiler için Aşı Eğitimleri Yönlendirici Becerileri Kursu Yöneticiler için Aşı Eğitimleri Yönlendirici Becerileri Kursu

Yıl: 17-21 Aralık 2012

İşbirliği Yapılan Kuruluş: DSÖ Avrupa Ofisi Aşı Güvenliği için Küresel Öğrenme Fırsatları (WHO/Global Learning Opportunities for Vaccine Quality) Bölümü

 

Özet: Ulusal Aşı Koordinatörleri için Orta Düzey Aşı Yöneticileri Eğitiminde görev alan 15 kişilik eğitici/yönlendirici grubunun bilgi ve becerilerini tazelemek üzere tarihlerinde Bolu-Abant’ta yapılmıştır. Katılımcılar kurs süresince yetişkin eğitimi sırasında kullanılacak teknikler ve yöntemler konusunda hem bilgi ve becerilerini tazeleme hem de Ulusal Aşı Koordinatörleri için Orta Düzey Aşı Yöneticileri Eğitimi Çalıştaylarının daha etkili yürütülmesi için tartışma olanağı bulmuşlardır. Ayrıca eğitim modülleri ve öğrenme materyali de gözden geçirilmiştir.

 

DİĞER TOPLANTILAR/Seminerler/Kongreler

 

Adı: Birinci Aile Sağlığı Elemanları Kongresi

Yer : Antalya

Tarih: 25-26 Ekim 2013

ICC katkısı:  UÇM, “Birinci Aile Sağlığı Elemanları Kongresi”nin Bilimsel Programının hazırlanmasını desteklemiş ve kongreye konuşmacı sağlamıştır. “Bebek ve Çocuk Beslenmesi, Bağışıklama, Ateş ve Çocuk İstismarı” temalı program ile 2 günlük kongrenin bir tam gün programını desteklemiştir.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yayını olan ve Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından Türkçe’ye tercüme edilen “Çocukların Hastane Bakımı Cep Kitabı”, 2009 yılında yine Uluslararası Çocuk Merkezi’nin girişimleri ile, farklı üniversitelerden ve Sağlık Bakanlığı’ndan uzmanlarla yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye şartlarına göre uyarlanmış ve basılmıştır. Çok talep gören bu yayın yeniliklerle beraber yeniden basım için hazırlanmaktadır.

 

Adı: 6. Ankara Aile Hekimliği Kongresi

Yer : Ankara

Tarih: 5-7 Ekim 2018

ICC katkısı: Uluslararası Çocuk Merkezi olarak, Ankara Aile Hekimliği Derneği - Ankahed tarafından altıncısır düzenlenen “Ankara Aile Hekliği Kongresi ne katkı verdik. Kongre’de; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Gelişimsel Pediatri Bilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. İlgi Ertem, “Erken çocukluk gelişiminde 1. basamağın rolü” konulu bir sunum, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selda Fatma Bülbül, “Türkiye'deki Aşı Karşıtlığı” konulu bir sunum gerçekleştirmişlerdir.

Ayrıca Merkezimiz açtığı standta sağlık programı kapsamında hazırladığı aşağıdaki yayınları katılımcılar ile paylaşmıştır. Yayınlar katılımcılar tarafından büyük ilgi ile karşılanmıştır.

 

Adı: Çocukların Refahı için Ailelerin Desteklen- mesinde Toplum Hemşirelerinin Rolü: Ev Ziyaretlerinin Önemi Konferansı

Yer:  Ankara

Tarih: 14-17 Mayıs 2012

ICC Katkısı : UÇM, UNICEF Orta Doğu Avrupa – Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Ofisi tarafından 14-17 Mayıs 2012 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen bu konferansa katkı ve katılım sağlamıştır. Buradaki temel amaç, ailelere destek ve bilgilendirme sağlamak üzere ev ziyaretlerinin rolünü güçlendirmek, ev ziyaretleri yoluyla toplum ile sağlık kuruluşları arasındaki iletişimi sağlayarak bebeklerin yaşamının ilk yılında sağlıklı yaşamalarını sağlamak ve arttırmaktır.

 

Adı: 16. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi

Yer: Antalya

Tarih: 28-31 Ekim 2013

ICC Katkısı: Uluslararası Çocuk Merkezi-ICC,  Halk Sağlığı Uzmanları Derneği HASUDER ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ortaklaşa olarak 28-31 Ekim 2013 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirdiği  16. Ulusal Halk Sağlığı Kongresine katkı ve katılım sağlamıştır. Kongreye 600 dolayında katılım olmuştur ve kongrede 600’ün üzerinde bildiri, poster ve konuşma gerçekleştirilmiştir.

Merkezimizin Sağlık Programları Sorumlusu Dr. Arzu Köseli Tarafından yapılan “Çocuk Gelinlerve Sağlık Sorunları ” konulu sunum katılımcılardan büyük takdir toplamıştır. Sunumda çocuk yaşta evlenerek anne olan çocukların ve bebeklerinin karşı karşıya kaldığı sağlık risklerine vurgu yapılmıştır. Kongre alanında açılan ICC standında Merkezin yayınları yanında “Çocuk Gelinlere Hayır” konulu 2 çeşit poster; tişört ve posta kartları sergilenmiş ve Kongre katılımcılarına ücretsiz dağıtılmıştır.

Hürriyet gazetesi Yazarlarından Sayın Sedat Ergin 9 Kasım 2013 tarihinde kaleme aldığı “Muhafazakar demokratlık ve çocuk evlilikleri” başlıklı köşe yazısında bu sunuma atıfta bulunmuştur. Sedat Ergin tarafından kaleme alınan köşe yazısına aşağıdaki linklen ulaşabilirsiniz.  

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=25078532&yazarid=308

Uluslararası Çocuk Merkezi Ümraniye Belediyesi liderliğinde başlatılan “Çalıştırmayalım Okutalım” projesini desteklemiştir.

 

''Çalıştırmayalım, Okutalım'' projesi ile çocuk işçiler meselesinin ülke gündemine etkili şekilde taşınarak güçlü bir kamuoyu tesis edilmesi, bireysel ve kurumsal farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Proje kapsamında Ümraniye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimi'' kurulmak üzere İstanbul'daki pilot ilçe seçildi. 50 bin işyeri ve 14 sanayi sitesi barındıran ilçede, proje kapsamında çocuk işçiliği istatistik çalışması başlatılacak. Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu ile ise Türkiye'de istihdam sağlayan iş dünyasının önemli aktörlerinin konuya duyarlılık göstermesi ve konunun tarafı haline getirilmesi hedefleniyor. Ümraniye Belediyesi tarafından 23 Nisan 2012 tarihinde TİM Maslak Show Center’da  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde yürütülen  “Çalıştırmayalım Okutalım” projesi, düzenlenen büyük bir törenle kamuoyuna tanıtıldı.

Programa Uluslararası Çocuk Merkezi  olarak katılımımızın yanı sıra Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl ile Eurochild, UNICEF ve ILO gibi uluslararası STK temsilcileri ile çocuk işçi çalıştırmayacaklarına dair deklarasyona imza atacak çok sayıda önemli firma yetkilileri katıldı. Programda konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can hayata geçirdikleri bu proje ile çocuk işçiliği konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak istediklerini vurguladı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ te yaptıkları konuşmalarında 15 yaş altı çocukların çalıştırılması konusunda düşüncelerini belirttiler.

 Projeye destek veren, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl ile Eurochild, UNICEF ve ILO gibi uluslararası STK temsilcileri ile Uluslararası Çocuk Merkezi adına Arzu Köseli açılışta bir konuşmada yapmıştır. Konuşmasında, çocukların en kötü koşullarda çalıştırımasının, çocuğun yaşama, korunma, gelişme ve katılım haklarının ihlali olduğunu vurgulamıştır. Yapılan konuşmaların ardından Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen bir grup öğrenci, sahneye çıkarak projenin deklarasyonunu okudu. Çocuklar, yaşıtlarının çalıştırılmaması, bunun yerine okullarda eğitimlerine devam etmeleri gerektiği çağrısında bulundu. Programın sonunda, Türkiye’de faaliyet gösteren çok sayıda önemli firma, çocuk işçi çalıştırılmayacaklarına dair deklarasyona imza attı.