Haber

UNWOMEN'ın 2022 Dünya Kadınlar Günü Teması

2022 Dünya Kadınlar Günü: "Sürdürülebilir Bir Yarın İçin Bugün Toplumsal Cinsiyet Eşitliği"

8 Mart 2022 Dünya Kadınlar Günü'nün (DKG 2022) teması “Sürdürülebilir bir yarın için bugün toplumsal cinsiyet eşitliği”, iklim değişikliğine uyum, hafifletme  ve müdahale suçlamalarına öncülük eden dünyadaki kadın ve kızların herkes için daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etme katkısını kabul ediyor.

İklim krizi ve afet riskinin azaltılması bağlamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesi, 21. yüzyılın en büyük küresel sorunlarından biridir. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularının çevremiz, ekonomik ve sosyal gelişmemiz üzerinde ciddi ve kalıcı etkileri olmuştur ve olmaya da devam edecektir. En savunmasız ve marjinalleşmiş olanlar en derin etkileri yaşarlar. Dünyanın yoksullarının çoğunluğunu oluşturdukları ve iklim değişikliğinin en çok tehdit ettiği doğal kaynaklara daha fazla bağımlı oldukları için, kadınlar iklim değişikliğinin etkilerine karşı erkeklerden daha savunmasız olarak kabul edilmektedir.

Aynı zamanda, kadınlar ve kızlar iklime uyum ve hafifletme konusunda etkili ve güçlü liderler ve değiştiricilerdir. Dünyanın dört bir yanındaki sürdürülebilirlik girişimlerine katılmaktadırlar ve katılımları ve liderliği daha etkili iklim eylemleriyle sonuçlanmaktadır. Kadınların ve kızların iklim değişikliği ve sürdürülebilirlikle ilgili karar alma süreçlerinde söz sahibi olmalarını ve eşit oyuncular olmalarını sağlama fırsatlarının yanı sıra kısıtlamaları incelemeye devam etmek sürdürülebilir kalkınma ve daha fazla cinsiyet eşitliği için esastır. Bugün toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan, sürdürülebilir ve eşit bir gelecek, ulaşamayacağımız bir yerde kalmaktadır.

Birleşmiş Milletler'in “Sürdürülebilir bir yarın için bugün toplumsal cinsiyet eşitliği" teması altında Dünya Kadınlar Günü'nü kutlaması, 8 Mart 2022 Salı günü saat EST 10-11.30'da yapılacak üst düzey bir sanal (TBC) etkinliğiyle kutlanacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Genel Kurul Başkanı, Kadın Statüsü Komisyonu Başkanı, BM Kadın İcra Direktörü ile cinsiyet eşitliği ve iklim değişikliği aktivistleri ve ünlüler katılacak. Etkinliği üst düzey bir panel tartışması ve müzikal performanslar izleyecek.

Dünya Kadınlar Günü teması, yaklaşmakta olan 66. Kadın Statüsü Komisyonu'nun (CSW66) öncelikli temasıyla uyumludur: “İklim değişikliği, çevre ve afet riskini azaltma politikaları ve programları bağlamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve tüm kadın ve kızların güçlendirilmesi”.

Dünya Kadınlar Günü 2022 Marka Seti

Bu yılki Dünya Kadınlar Günü için BM Kadınları, 2022 “Sürdürülebilir bir yarın için bugün toplumsal cinsiyet eşitliği” temasını gösteren görüntüler geliştirmek üzere görsel sanatçı Burcu Köleli ile ortaklık kurdu.

Uluslararası Kadınlar Günü kapsamında 2022 Dünya Kadınlar Günü pankartlarının ticari olmayan kullanımına, BM Kadınlarının ve sanatçının aşağıdaki şekilde referans vermek koşuluyla web ve sosyal olarak izin verilmektedir:

Kaynak: BM Kadınları için Burcu Köleli (2022).

Diğer kullanımlar için lütfen iletişime geçin: permissions@unwomen.org

Dünya Kadınlar Günü 2022 marka kitine ve mevcut ürünlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.