Haber

KADINA ŞİDDETE HAYIR DE!

Odak noktası: Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm

 

Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm, her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde başlayan ve 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü'ne kadar devam eden bir kampanyadır.

 

Sivil toplum liderliğindeki kampanya, Birleşmiş Milletler tarafından Genel Sekreter'in Kadına Yönelik Şiddeti Bitirmek için 2030'a Kadar Birleşmiş Milletler girişimi aracılığıyla destekleniyor. BM’in bu yılki 16 Günlük teması “UNiTE! Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmek için aktivizm”.

 

3’te 1’i

  • Her 3 kadından 1'inden fazlası yaşamları boyunca toplumsal cinsiyete dayalı şiddet yaşıyor.

5’te 1’i

  • 2021'de 20-24 yaş arası 5 kadından yaklaşık 1'i 18 yaşına gelmeden evlendi.

 

40%

  • Şiddete maruz kalan kadınların yüzde 40'ından azı herhangi bir yardım arayışına giriyor.

 

 

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, dünya çapında en yaygın insan hakları ihlali olmaya devam ediyor. COVID-19 pandemisi ile şimdiden artan yaygınlığı, iklim değişikliği, küresel çatışma ve ekonomik istikrarsızlığın kesişen krizleri ile artık daha da artıyor.

 

Bu duruma karşı, dünya çapında kadın haklarına karşı bir tepki devam ediyor. Feminist karşıtı hareketler artıyor, kadın insan hakları savunucularına ve aktivistlere yönelik saldırılar artıyor ve birçok ülkede kadın haklarının yasal statüsü giderek daha fazla tehlikeye giriyor. Gerici yeni yasalar, aile içi şiddet failleri için cezasızlığı artırıyor, hükümetler kadın cinayetlerine ve cinsiyete dayalı şiddet protestocularına karşı güç kullanıyor ve kadın hakları örgütleri giderek marjinalleşiyor.

 

Bu cesaret kırıcı eğilimlere rağmen, kadınlara ve kızlara yönelik şiddetin önlenebilir olduğuna dair her zamankinden daha fazla kanıt var. Kanıtlar, politika değişikliğinin en önemli itici gücünün güçlü ve özerk bir kadın hareketi olduğunu gösteriyor- hak karşıtı tepkiler karşısında feminist seferberliği gerçek bir ölüm kalım meselesi haline getiriyor.

 

Bu 16 Gün boyunca herkesi dahil olmaya teşvik ediyoruz: hayatta kalanların ve aktivistlerin seslerini yükseltmekten kadın örgütlerini desteklemeye ve feminist hareketleri güçlendirmeye kadar, hepimiz hayatta kalanları güçlendirmek, kadınlara ve kızlara yönelik şiddeti azaltmak ve önlemek ve korumak için harekete geçebiliriz.

 

16 Günlük sosyal medya paketimizden görseller, mesajlar ve daha fazlasını paylaşarak bugün başlayın.