Haber

DÜNYA AIDS GÜNÜ BİLDİRİSİ

Birleşmiş Milletler, Eşitsizliklerin AIDS salgınının sonlanmasını engellediğini söylüyor (DAR ES SALAAM / GENEVA, 29 November 2022)

 

BM'nin Dünya AIDS Günü öncesinde yaptığı analizler ışığında, eşitsizliklerin AIDS'in sona ermesini engellediğini ortaya koyuyor. Mevcut durumlara ve eğilimlere baktığımızda Dünya, AIDS konusunda üzerinde anlaşmaya varılan küresel hedeflere maalesef ulaşamayacak. Ancak yeni UNAIDS raporu, “Tehlikeli Eşitsizlikler”, eşitsizliklerin üstesinden gelmek için acil eylemin AIDS ile mücadeleyi rayına oturtabileceğini gösteriyor.

 

UNAIDS, bu yılın başlarında, dünyanın pek çok yerinde artan yeni enfeksiyonlar ve devam eden ölümlerle AIDS mücadelesinin tehlikede olduğunu belirtti. Şimdi, UNAIDS'den yeni rapor, bunun altında yatan nedenin eşitsizlikler olduğunu gösteriyor. Dünya liderlerinin bu eşitsizliklerle nasıl başa çıkabileceklerini gösteriyor ve kanıtların ortaya koyduklarını takip etmeleri için onları cesur olmaya çağırıyor.

 

“Tehlikeli Eşitsizlikler”, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, kilit nüfusların karşılaştığı eşitsizliklerin ve çocuklar ile yetişkinler arasındaki eşitsizliklerin AIDS tepkisi üzerindeki etkisini açığa çıkarıyor. Kötüleşen finansal kısıtlamaların bu eşitsizliklerin ele alınmasını nasıl daha da zorlaştırdığını ortaya koyuyor.

 

Rapor, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ve zararlı toplumsal cinsiyet normlarının AIDS salgınının sona ermesini nasıl engellediğini gösteriyor.

 

UNAIDS İcra Direktörü Winnie Byanyima, ”Ataerkilliği güçlendirirken dünya AIDS'i yenemeyecek" dedi. "Kadınların karşılaştığı kesişen eşitsizlikleri ele almamız gerekiyor. HIV yükünün yüksek olduğu bölgelerde, yakın eş şiddetine maruz kalan kadınların HIV yakalanma şansı %50'ye kadar daha yüksektir. 2015-2021 yılları arasında 33 ülkede 15-24 yaş arası evli kadınların yalnızca %41'i cinsel sağlık konusunda kendi kararlarını verebiliyordu. AIDS'e son vermenin, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın ve sağlığın, hakların ve ortak refahın sağlanmasının tek etkili yol haritası feminist bir yol haritasıdır. Kadın hakları örgütleri ve hareketleri bu cesur çalışmayı şimdiden ön saflarda yapıyor. Liderlerin onları desteklemesi ve onlardan öğrenmesi gerekir.”

 

Cinsiyet eşitsizliklerinin kadınların HIV riskleri üzerindeki etkileri, özellikle 2021'de kadınların yeni HIV enfeksiyonlarının %63'ünü oluşturduğu Sahra altı Afrika'da belirgindir.

 

Ergen kızların ve genç kadınların (15 ila 24 yaş arası) HIV’ye yakalanma olasılığı, Sahra Altı Afrika'daki ergen erkeklere ve aynı yaş grubundaki genç erkeklere göre üç kat daha fazladır. İtici faktör güçtür. Bir çalışma, kız çocuklarının orta öğretimi tamamlayana kadar okulda kalmalarını sağlamanın HIV enfeksiyonuna karşı savunmasızlıklarını %50'ye kadar azalttığını göstermektedir. Bu, bir güçlendirme desteği paketi ile güçlendirildiğinde, kızların riskleri daha da azalmaktadır. Liderler, tüm kızların okulda olmasını, reşit olmayan evlilikler de dahil olmak üzere genellikle normalleştirilen şiddetten korunmasını ve onlara umutlu bir geleceği garanti eden ekonomik yollara sahip olmalarını sağlamalıdır.

 

Politikalar, güç dinamiklerini keserek kız çocuklarının HIV'e karşı savunmasızlığını azaltabilir.

 

Zararlı maskülenite, erkekleri bakım aramaktan caydırıyor. HIV ile yaşayan kadınların %80'i 2021'de tedaviye erişirken, erkeklerin sadece %70'i tedavi görüyordu. Dünyanın birçok yerinde cinsiyet dönüştürücü programlamayı artırmak, salgını durdurmanın anahtarıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi herkese fayda sağlayacaktır.

 

Rapor, AIDS yanıtının yetişkinler ve çocuklar arasındaki tedaviye erişimdeki eşitsizlikler tarafından engellendiğini gösteriyor. HIV ile yaşayan yetişkinlerin dörtte üçünden fazlası antiretroviral tedavi görürken, HIV ile yaşayan çocukların yarısından biraz fazlası hayat kurtarıcı ilaç kullanıyor. Bunun ölümcül sonuçları oldu. 2021'de çocuklar, HIV ile yaşayan tüm insanların yalnızca %4'ünü, AIDS'e bağlı tüm ölümlerin %15'ini oluşturuyordu. Çocuklar için tedavi açığının kapatılması hayat kurtaracaktır.

 

Kilit nüfuslara yönelik ayrımcılık, damgalanma ve kriminalize etme, hayatlara mal oluyor ve dünyanın kararlaştırılan AIDS hedeflerine ulaşmasını engelliyor.

 

Yeni analiz hem batı hem de orta Afrika ile Doğu ve Güney Afrika bölgelerinde erkeklerle seks yapan eşcinsel erkekler ve diğer erkekler arasındaki yeni enfeksiyonlarda önemli bir düşüş olmadığını gösteriyor. Bulaşıcı bir virüsle karşı karşıya kalındığında, kilit popülasyonlarda ilerleme kaydedilmemesi AIDS'in tüm tepkisini baltalar ve ilerlemenin yavaşladığını açıklamaya yardımcı olur.

 

Dünya çapında, 68'den fazla ülke hala aynı cinsiyetle cinsel ilişkileri suçluyor. Raporda vurgulanan bir başka analiz, en baskıcı yasalara sahip Afrika ülkelerinde yaşayan erkeklerle seks yapan erkeklerin ve diğer erkeklerin HIV durumlarını bilme olasılıklarının, ilerlemenin çok daha hızlı olduğu en az baskıcı yasalara sahip ülkelerde yaşayan meslektaşlarına göre üç kat daha az olduğunu buldu. Seks işçiliğinin suç sayıldığı ülkelerde yaşayan seks işçilerinin HIV ile yaşama şansı, seks işçiliğinin yasal veya kısmen yasallaştırıldığı ülkelere göre 7 kat daha fazladır.

 

Rapor, eşitsizliklere karşı ilerlemenin mümkün olduğunu gösteriyor ve AIDS müdahalesinin kayda değer ilerleme kaydettiği alanları vurguluyor. Örneğin, kilit popülasyonlar arasındaki anketler genellikle kilit popülasyonlar arasında daha düşük hizmet kapsamını vurgularken, Kenya'daki üç ilçe, kadın seks işçileri arasında genel kadın nüfusundan (15-49 yaş arası) daha yüksek HIV tedavisi kapsamı elde etmiştir. Buna, toplum liderliğindeki hizmetler de dahil olmak üzere uzun yıllar boyunca güçlü HIV programlaması yardımcı oldu.

 

Byanyima, "Eşitsizlikleri sona erdirmek için ne yapacağımızı biliyoruz" dedi. “Kızlarımızın hepsinin okulda, güvende ve güçlü olduğundan emin olun. Cinsiyete dayalı şiddetle mücadele edin. Kadın kuruluşlarını destekleyin. Herkes için riskleri artıran zararlı davranışların yerini almak için sağlıklı erkeklikleri teşvik edin. Çocuklarda AIDS'i sonsuza dek bitirmek için HIV ile yaşayan çocuklara yönelik hizmetlerin onlara ulaşmasını ve ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayın, tedavi açığını kapatın. Eşcinsel ilişkileri olan insanları, seks işçilerini ve uyuşturucu kullananları suç olmaktan çıkarın ve onların kapsanmasını sağlayan toplum liderliğindeki hizmetlere yatırım yapın- bu, milyonlarca insanın hizmet ve bakımının önündeki engellerin kaldırılmasına yardımcı olacaktır."

 

Yeni rapor, bağışçı finansmanının artan iç finansmanı katalize etmeye yardımcı olduğunu gösteriyor: 2018-2021 yılları arasında PEPFAR ve Küresel Fondan ülkeler için dış HIV finansmanındaki artışlar, ulusal hükümetlerin çoğunluğunun iç finansmanındaki artışlarla ilişkilendirildi. HIV ile ilgili eşitsizlikleri gidermek için acilen yeni yatırımlara ihtiyaç var. Uluslararası dayanışmaya ve fon artışına en çok ihtiyaç duyulan bir anda, çok fazla yüksek gelirli ülke küresel sağlık için yardımı kesiyor. 2021'de düşük ve orta gelirli ülkelerdeki HIV programları için mevcut finansman 8 milyar ABD Doları eksikti. Bağışçı desteğinin artırılması, AIDS yanıtının tekrar yoluna girmesi için hayati öneme sahiptir.

 

Bütçelerin, özellikle HIV ile ilgili eşitsizliklerden en çok etkilenen savunmasız nüfuslar olmak üzere tüm insanların sağlığına ve refahına öncelik vermesi gerekir. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki sağlık yatırımları için mali alanın, önemli ölçüde borç iptali ve aşamalı vergilendirme yoluyla genişletilmesi gerekmektedir. AIDS'e son vermek, AIDS'e son vermemekten çok daha ucuzdur.

 

2021'de 650.000 kişi AIDS'e yenildi ve 1,5 milyon kişi yeni HIV kaptı.

 

Byanyima, "Dünya liderlerinin yapması gereken şey çok net" dedi. “Tek kelimeyle: Eşitleyin. Haklara erişimi eşitleyin, hizmetlere erişimi eşitleyin, en iyi bilim ve tıbba erişimi eşitleyin. Eşitleme sadece marjinalize edilmişlere yardımcı olmaz. Herkese yardımcı olacaktır.”