Haber

COP27 – Ders çıkaralım ve UPF ticaretini kontrol edelim

Dünya liderleri 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (Cop 27) için Mısır'da buluşurken, IBFAN sağlık ve çevrenin korunması için ultra işlenmiş (UPF'ler) plastik ambalajlı ve katkı maddesi yüklü ürünlerle ilgili ticaret kurallarının güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor.

Raf ömrünü uzatmak için kullanılan endüstriyel gıda işleme, gıda bileşenlerini denatüre eder ve insan sağlığı üzerinde feci bir etkiye sahip olabilir. UPF tüketiminin düşük olduğu Brezilya'da, analizler UPF'nin önemli bir erken ölüm nedeni olduğunu gösteriyor. UPF'ler İngilizlerin kalori alımının %50'sini oluşturur.

Emzirilmeyen bebekler için bazı ürünlere ihtiyaç duyulurken - ve herkesin bebekleri nasıl besleyeceğine karar vermesi temel bir haktır - birçok UPF formülü, yiyecek ve içecek tatlandırıcılar, yapay tatlar, emülgatörler ve diğer katkı maddeleri içerir. Bu ürünler tamamen gereksizdir, ancak hepsi agresif ve yanıltıcı bir şekilde tanıtılır (ve çapraz olarak tanıtılır) - genellikle sağlıklı bir seçim olarak - BM tavsiyelerini ihlal eder. Sıklıkla sağlıklı, biyo-çeşitli ve kültürel olarak uygun aile gıdalarının yerini alıyorlar ve obezite salgınını körüklüyorlar ve birçok çocuk için can simidi olabilecek bir bebeği beslemenin en çevre dostu yolu olan emzirmeyi baltalıyorlar.

"Toplumumuzun en savunmasız üyeleri, salgın hastalıklardan ve acil durumlardan en çok etkilenenlerdir: küresel güneydeki insanlar, yoksulluk içinde yaşayanlar veya engelliler, yaşlılar ve çok gençler. Sıkıntı, en az şeye sahip olan ve en az kirletenlerin yanı sıra bu gezegende en kısa süredir yaşayanların başına gelir. İnsan yaşamının başlangıcı, emzirmenin iklim değişikliğinin etkilerini hafifleten ve bunlara uyum sağlayan en güvenilir ve sürdürülebilir gıda sistemi olarak öne çıktığı zamandır. Emzirme, şiddetin panzehiri olan empatinin gelişmesi için de ana eksenlerden biridir. Bu gezegende yaşamanın yeni yollarını geliştirmek için hepimiz için empati de çok önemlidir.”

Dr Marcos Arana, IBFAN Meksika 

https://www.babymilkaction.org/archives/35311