Haber

Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı!

“Yaşıtları Kadar Avantajlı Olmayan Çocukların Haklarına ve Yaşantılarına Dikkat Çekmek İstedik.”

Konuşmasına 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gününde çocuk kavramından bahsetmenin önemine değinen ve bu nedenle İstanbul Üniversitesi’ne teşekkür ederek başlayan Av. Elik, bazı çocukların yaşıtları kadar avantajlı olmadıklarını belirterek “Ne yazık ki bazı çocuklar yaşıtları kadar avantajlı olamadıkları için bugün biz o çocuklardan bahsetmek istedik. Bir nebze de olsun, bu çocukların haklarına ve yaşantılarına toplumunun dikkatini çekmek ve bir farkındalık yaratmak istedik” şeklinde konuştu. 

“Çocuklar Her Türlü İhmal ve İstismardan Korunmalı, Onlar Her Koşulda Yetişkinlerden Daha Özel Ele Alınmalıdır.”

Mustafa Kemal Atatürk’ün söylemiş olduğu “Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır” sözüne dikkat çeken Elik, suça sürüklenen çocuk konusunu açıklamak üzere Çocuk Koruma Kanunu’nun içeriği hakkında bilgiler aktardı. Kanunun amacının, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğunu ifade eden Elik, “suça sürüklenen çocuk” ifadesinin kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiası ile hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılan ya da işlediği fiilden dolayı hakkında güvenlik tedbirine karar verilen çocuk anlamına geldiğini belirtti.

 “Çocuklar Toplumun Teminatı ve Geleceğidir”

İhmal ve istismar konuları hakkında bilgiler veren Avukat Begüm Gürel, koronavirüs nedeniyle karantinada olunan süreç içerisinde, dünya genelinde ev içi şiddetin arttığını belirterek, kadınların ve çocukların korunması için farklı tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi. Çocukların toplumun teminatı, geleceği olduğunu ve onlara değerli olduklarını hissettirmek gerektiğini vurgulayan Gürel, Atatürk’ün şu sözlerini dile getirdi: "Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz."